15-02-2021
Stadscafé het Refter is samen met de Grote kerk het oudste gebouw in Zwolle. Stel je eens voor wat zich allemaal binnen deze muren heeft afgespeeld!
Ik mocht een ruimte verrijken met een aantal verhalen uit de rijke geschiedenis van dit gebouw. Ik heb Niek en Melanie gevraagd om comics te tekenen naar aanleiding van de verhalen die er zijn over het Refter. Zij kwamen met 6 prenten die ieder een deel van deze geschiedenis vertellen. Die heb ik vervolgens groot op de muren geschilderd.

We gaan van de monniken vroeg in 1300 naar de grote brand waarin dus verder al de bebouwing in Zwolle in vlammen op ging, naar de Franse Bezetting in 1812. Napoleon reedt hier toen door de straten en het Refter was in gebruik als kazerne. Jaren later werd het Refter gebruikt als graanbeurs en bijbehorende wijnhandel. In de ruimtes van het Refter was een school gevestigd halverwege de vorige eeuw. Een bekende Zwollenaar heeft zich hier nog verveeld in de schoolbanken, En nu is het Refter dus een prachtig Stadscafé geworden waar hopelijk nog vele mooie herinneringen gemaakt gaan worden.

 

 

15-02-2021